. Psihologia din spatele marilor câștiguri la jocurile de cazinou, Localtrust.ro

Psihologia din spatele marilor câștiguri la jocurile de cazinou

Jocurile de noroc vin la pachet atât cu posibilitatea de a te distra cât și cu șansa de a câștiga. Realist vorbind, șansele să pleci acasă cu marele premiu după o noapte petrecută în cazinou sunt mult mai mici decât cele de a încheia sesiunea de joc cu buzunarele goale. Și aceasta din simplul motiv că elementul noroc are o influență uriașă asupra tuturor jocurilor de cazinou.

Rezultatul anumitor jocuri, precum poker și blackjack, poate fi influențat prin diferite tehnici, precum urmărirea comportamentului oponenților de la masa de joc pentru a putea anticipa următoarea lor mână, jocul la cacealma sau numărarea cărților.

În schimb, rezultatul altor jocuri, cum sunt sloturile, este strict dictat de noroc. Dacă a dat norocul peste tine, poți da marea lovitură și să câștigi jackpot-ul, care de obicei este o sumă uriașă. Dacă te numeri printre cei mai mulți jucători, adică cei care pierd la sloturi sau câștigă sume mici, atunci te poți bucura de jocul în sine și de bonusurile sub formă de rotiri fără depunere, oferite de cazinourile online, fără să te lași influențat de eșecul pierderii unui mare premiu.

Dar, să rămânem la marile câștiguri. Câștigarea marelui jackpot este o experiență unică. Sunetul aparatului de joc, uralele celor care te privesc cum ai reușit să dai lovitura sau strigătul triumfal de „Blackjack!” la masa de cărți provoacă emoții puternice, incomparabile.

Citește în continuare pentru a afla detalii interesante despre psihologia și emoțiile care se ascund în spatele câștigurilor monumentale. 

Puterea recompensei

Cu toate că mulți jucători spun că joacă în cazinouri pentru distracție, afirmația lor este doar pe jumătate adevărată deoarece, în mod inconștient, toată lumea care participă activ la jocurile de noroc online o face și pentru că este mânată de mirajul câștigului unor bani mulți într-un mod ușor.

Oricine, jucător sau nu, când vede că este pus la bătaie un jackpot de câteva zeci de milioane de euro, se gândește instant ce ar putea face să îl câștige și ce ar face cu banii câștigați. Mirajul marilor câștiguri captivează profund. Dar, ce factori psihologici pot explica trăirea acelor momente când te gândești la jackpot și, mai ales, când câștigi marele premiu?

Atracția jackpot-ului este justificată de conceptul psihologic puternic de recompensă. Câștigarea unui premiu uriaș în bani declanșează o creștere a dopaminei în creier, neurotransmițătorul asociat cu plăcerea, motivația și recompensa. Creierul fiind pur și simplu “inundat” cu dopamină creează o senzație de euforie. Aceste stări favorizează apariția dependenței de jocuri de noroc, de aceea ideea de joc responsabil insistă foarte mult pe rațiune și echilibru emoțional și financiar.

Întregul proces pe care îl presupune câștigarea unui jackpot formează toate acele stări euforice. Gândul la anticiparea câștigului, fiorul acțiunii din timpul jocului și mai ales satisfacția supremă de a da lovitura provoacă dependența de jocuri. Oamenii de fapt nu sunt dependenți de jocul în sine, ci de starea pe care le-o dă jocul și ideea de câștig.

 Eșecul jucătorului din cazinouri

În rândul pariorilor există anumite superstiții sau idei preconcepute care sunt false și iraționale, iar punerea lor în aplicare poate duce la eșecuri serioase. De exemplu, atunci când “vânezi” un jackpot poate să intervină un alt fenomen psihologic și anume eroarea jucătorului din cazinouri. Este vorba despre acele prejudecăți cognitive care te fac să crezi că rezultatele trecute ale jocurilor influențează rezultatele viitoare. 

Astfel, poți să crezi că un aparat de sloturi care a avut o serie îndelungată de pierderi va da marele jackpot, iar acest gând te va determina să joci în continuu în speranța că marele premiu va fi al tău. O astfel de idee nu are niciun fundament logic pentru că sloturile sunt jocuri create pe baza unui algoritm complex care generează milioane de combinații de numere în doar câteva secunde. Nu există nici o regulă din modul de funcționare al unui aparat de jocuri care să îți spună că după o serie de pierderi urmează marele câștig. 

O astfel de gândire bazată pe prejudecăți cognitive nu face altceva decât să alimenteze comportamentul compulsiv al jucătorilor de jocuri de noroc și poate contribui la acțiunea de a urmări obsesiv câștiguri mari.

Efectul de halo 

Acesta este un concept din psihologie care te determină să gândești nu tocmai corect și ai tendința să vezi doar ceea ce dorești, să iei în considerare mai degrabă partea pozitivă și să ignori experiențele negative. 

În cazul atracției unui jackpot, sun influența efectului de halo, vezi doar ideea de câștig, îmbogățire, statutul social superior, emoțiile puternice provocate de marele câștig. Scoți complet din calcul ideea că poți pierde toți banii, că poți dezvolta dependență de jocuri prin urmărirea câștigurilor, că îți poți ruina viața. 

Dacă ești fericitul câștigător al unui jackpot, vei atribui această reușită competenței și abilității tale de a juca și nu norocului. Acesta este tot rezultatul efectului de halo și te va face să crezi că ești mai bun și mai norocos decât alți oameni. Practic, vei avea o imagine deformată despre tine și această percepție irațională despre sine te va determina să îți asumi riscuri tot mai mari și să continui să joci tot mai riscant și mai mult.

Concluzie

După cum poți observa, este foarte important să știi ce se întâmplă în mintea ta atunci când reacționezi euforic în timpul jocurilor sau de ce simți nevoia să joci tot mai des. O persoană informată, care își cunoaște propriile reacții și emoții va putea să își controleze acțiunile și să mențină jocurile de noroc în limita distracției, fără a le transforma într-o problemă de adicție. Nu uita să joci responsabil!

Review-uri: