Lumea din jurul nostru evoluează într-un ritm rapid. Nevoile se diversifică, iar modalitățile de împlinire ale acestora se perfecționează. În tot acest tumult al societății moderne, un pion central al acțiunii este tehnologia. Modul său de acțiune și de influențare a vieții umane este ireversibil, amprenta fiind una decisivă.
Viața de zi cu zi este în mare parte condusă de tehnologie. Aceasta poate fi recunoscută în modul de viață, în satisfacerea nevoilor, dar și în modul nostru de dezvoltare. Uitându-ne în jurul nostru îi putem recunoaște cu ușurință meritele. Datorită acesteia, putem face cumpărături mai rapid și putem plăti mai ușor. Totodată, putem plasa pariuri online, testa diferite jocuri și viziona aproape orice dorim.
În calitate de utilizatori ai mediului online, este important să rămânem în siguranță. Simpla partajare a detaliilor cu entități virtuale necunoscute poate duce la situații neplăcute, poate chiar la anumite daune. Securitatea este esențială atât pentru noi ca și indivizi, cât și pentru mediile de afaceri.
Odată cu dezvoltarea acestui mediu, au apărut și diverse pericole specifice acestuia. Acțiunile de phishing se numără printre cele mai periculoase amenințări din lumea virtuală. Prin luarea în serios a măsurilor de securitate, ne putem ține la distanță de acești viruși intruzivi.
Platformele online, dar și site-urile web simple, toate utilizează anumite măsuri de securitate în vederea menținerii siguranței. Una din aceste măsuri constă în certificatul de securitate SSL. Acesta este de fapt un protocol de securitate criptografic. Rolul său este de a cripta datele de pe site, indiferent dacă acestea sunt personale sau financiare.
Certificatele SSL (secure Sockets Layer) sunt utilizate în mod frecvent în mediul online. Prin criptarea datelor, acesta previne partajarea informațiilor cu terțe părți. Acest lucru este important, mai ales pe platformele pe care se fac tranzacții financiare. În rândul acestora sunt incluse magazinele online, casele de pariuri, și chiar platformele de tranzacționare.
În completarea acestei măsuri, autentificarea în doi factori poate fi de un real folos. Indiferent de natura plății pe care o facem, securizarea tranzacției trebuie efectuată. Acest tip de autentificare este practic o măsură de precauție în prevenirea eventualelor fraude. Utilizarea unei parole personale și a unui cod primit pe dispozitivul personal oferă un plus de securitate utilizatorului.
Printre cele mai populare protocoale de securitate se numără și SFTP și HTTPS. Secure File Transfer Protocol (SFTP) este de fapt un protocol al rețelei. La rândul său, acesta are la bază anumite componente criptografice care asigură un mediu online sigur. Utilitatea sa se face remarcată mai ales în cazul transmiterii datelor sensibile sau secrete între utilizatori.
HTTPS (Secure Hypertext Transfer Protocol) este un protocol ce criptează datele transmise de la un browser la server. Acesta este un semn clar al faptului că respectivul mediu este unul sigur pentru utilizator. De exemplu, în momentul utilizării platformei unei bănci, acesta asigură securitate și intimitate. Altfel spus, nimeni nu va interveni în această conexiune.
Toate protocoalele anterior menționate au rolul de a ne proteja în fața amenințărilor cibernetice. Utilizarea internetului implică precauție și o protecție de nivel superior. Atât timp cât toate aceste măsuri sunt implementate, și noi rămânem în siguranță în mediul online.